Nissan Navara Dark Sky Concept is astronomische alleskunner

Geen reacties

Nissan neemt twee bijzondere Navara-uitvoeringen mee naar de IAA-bedrijfswagenbeurs: de Dark Sky Concept en de N-Guard.

Morgen opent de IAA-bedrijfswagenbeurs in Hannover. Nissan is aanwezig met het complete gamma, waarvan de twee Navara-uitvoeringen extra interessant zijn. Zo beleeft de extra robuuste offroadversie Navara N-Guard er z’n showdebuut. Deze uitvoering, voorzien van een aantal uiterlijke upgrades, wordt verkrijgbaar met het Off-Roader AT32-pack. Die biedt extra bodemvrijheid, bodembescherming en een optionele snorkel.

De tweede showcar, de Navara Dark Sky Concept, is een functionerend mobiel ruimteobservatorium met een op maat gemaakte aanhanger voor een ultraprecieze telescoop. Dankzij extra ProPilot-rijhulpsystemen kan de Navara de telescoop over onverhard terrein vervoeren – naar de afgelegen ‘dark sky’ locaties waar sterren het best te zien zijn – onder gekoelde atmosfeer (om zo de optimale kalibratie te behouden) en zeer precies op de perfecte locatie manoeuvreren.

De Navara met 2,3 liter twinturbodieselmotor van 188 pk vermogen en 450 Nm koppel is voorzien van een zeer sterke trekhaak en lier. ProPilot-techniek wordt ingezet om bijvoorbeeld het aankoppelen van de aanhanger te vereenvoudigen. Ge├»ntegreerde batterijpakketten voorzien het dak van de op afstand te openen aanhanger van stroom. In de auto zijn extra bevestigingspunten, kleine laadruimtes en nog meer accu’s toegevoegd. Wifi, een laptopstation en UHF-zender maken communicatie mogelijk.┬á

Het doel van de Navara Dark Sky Concept is het tonen van specifieke zakelijke oplossingen voor klanten die hun bedrijfswagen door Nissan willen laten ombouwen. Deze markt groeit hard. De showcar is voor en met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ontwikkeld.