Nissan zet toekomstplannen uiteen

Geen reacties

Nissan presenteert z’n toekomstplannen. De cross-over IMx Concept wordt werkelijkheid, net als andere elektrische en zelfrijdende modellen. Daarnaast zet Nissan in op infotainment en nieuwe services.

Nissan heeft z’n middellange termijnplannen M.O.V.E. to 2022 aan de pers gepresenteerd. Kort samengevat: elektrisch rijden, autonoom rijden, altijd verbonden met internet en de beschikbaarheid van nieuwe mobiliteitsdiensten. Daarnaast bevestigt Nissan dat de elektrische IMx conceptcar, een cross-over, uitgewerkt wordt tot model dat in de showroom komt te staan. Wanneer is nog onduidelijk. 

Elektrisch rijden

In het jaar 2022 moeten wereldwijd 1 miljoen elektrische Nissan-voertuigen rondrijden. Deze zullen ofwel volledig elektrisch aangedreven zijn, ofwel een ‘range-extender’ (hulpmotortje) hebben om aan boord stroom op te wekken. Zo’n ‘e-Power’ aandrijflijn wordt in Japan al gebruikt in de Nissan Note en wordt ook in Europa geïntroduceerd. De modellen van dochtermerk Infiniti worden op eenzelfde wijze geëlektrificeerd. 

Autonoom rijden

Nissans zelfrijdende technologie ProPilot wordt de komende jaren op twintig modellen ingevoerd. Assistentiesystemen zoals autonoom afstand bewaren worden uitgebouwd tot ‘hands-free eyes-off’ gemak. Binnen een jaar kunnen klanten in Japan al gebruikmaken van geautomatiseerd rijden over meerdere rijstroken van de snelweg. 

Infotainment en mobiliteitsdiensten

Op de belangrijkste markten gaan Nissan en Infiniti voor 100 procent connectiviteit. Ook software-updates verlopen in de nabije toekomst via internet, zodat je als Nissan-rijder daarvoor niet langer de garage hoeft te bezoeken. De Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie introduceert er de Alliance Connected Cloud voor. Dat biedt Nissan tegelijk weer de mogelijkheid om nieuwe mobiliteitsdiensten te gaan leveren. Zo ontwikkelt de autobouwer Easy Ride, een gerobotiseerd taxisysteem. 

Al deze innovaties samen maken deel uit van de langetermijnvisie Nissan Intelligent Mobility. Deze visie beschrijft de plek van auto’s in de veranderende maatschappij. Bijvoorbeeld hoe auto’s in drukke steden straks zelf een parkeerplekje kunnen zoeken.