Nissan IMx Kuro Concept met de hersenen te bedienen

Geen reacties

Nissan heeft z’n eerdere studiemodel IMx aangepast tot elektrische SUV, de IMx Kuro. Met deze conceptcar wordt meer duidelijk over Nissans toekomstideeën, zoals de ‘intelligente mobiliteit’. 

Met enkele uiterlijke aanpassingen aan de IMx Concept heeft Nissan dat studiemodel doorontwikkeld tot een elektrisch aangedreven cross-over, die bovendien ‘intelligent’ kan worden bestuurd. Nissan noemt ’em iMx Kuro (‘zwart’), naar de kleur waarin ‘ie te zien is op de Autosalon van Genève. 

Meer vermogen dan de GT-R

De aandrijflijn is niet voor de poes. Twee elektromotoren drijven zowel voor- als achterwielen aan, waarbij het vermogen kan oplopen tot 429 pk en de trekkracht tot 700 Nm. Dat is meer dan de power waarover de Nissan GT-R beschikt! De batterij met verhoogde energiedichtheid maakt een actieradius mogelijk van 600 km, aldus het merk. 

In Nissans toekomstvisie ‘Intelligent Mobility’ maakt de IMx Kuro deel uit van de sociale infrastructuur. Zo moet de toekomstige Nissan, als ‘ie bijvoorbeeld arriveert op het vliegveld, zichzelf kunnen parkeren op een plek waar de accu automatisch op een lokaal energienetwerk aansluit, zodat de opgeslagen elektriciteit als buffer voor de stroomvoorziening kan dienen. 

Intelligente mobiliteit

Het zal je niet verbazen dat ook volledig autonoom rijden deel uitmaakt van deze ‘intelligente mobiliteit’. De IMx Kuro is daarom denkbeeldig uitgerust met een toekomstige versie van ProPilot. In zelfrijdende modus kantelen de rugleuningen naar achteren in een ontspannen houding, bij het inschakelen van de Manual-rijstand komt het stuurwiel tevoorschijn. 

Het bedienen gebeurt ook op slimme manieren. Behalve met handgebaren en oogbewegingen is deze IMx ook te bedienen met hersengolven. De eerder door Nissan gepresenteerde Brain-to-Vehicle-technologie decodeert de hersenactiviteit en kan daarmee reacties van bestuurders voorspellen. Zo kunnen acties als sturen of remmen worden geanticipeerd – zelfs worden uitgevoerd tot een fractie van een seconde vóórdat de automobilist deze handelingen zelf bewust wordt.