Een auto die weet wat je denkt: de toekomst volgens Nissan

Geen reacties

Nissan presenteert op de CES innovatiebeurs in Las Vegas Brain to Vehicle-technologie. Via een speciale koptelefoon wordt er informatie direct van je hersenen naar de auto gestuurd, die daardoor meteen weet welke actie je wil gaan doen.

Nissan wil auto’s slimmer maken door ze een kijkje in het hoofd van mensen te geven. Via V2B-technologie (Vehicle to Brain) weet je de auto direct wat je wilt en kan daar op inspelen. Als je van rijbaan wilt wisselen dan helpt de auto daar actief aan mee, vanaf het eerste moment dat je aan het stuur begint te draaien. Klinkt eng? Volgens Nissan voelt het heel natuurlijk aan.

De informatie uit je hersenen wordt via een speciale koptelefoon naar de computers in de auto verzonden. Die gebruikt de gegevens niet alleen om de bestuurder te ondersteunen bij zijn acties, maar ook om zijn kunstmatige intelligentie te voeden. De computer leert van de menselijke acties, om uiteindelijk de besturing over te nemen – als de bestuurder dat wenst uiteraard.

Nissan wil in 2020 de eerste zelfrijdende auto’s gaan verkopen. Dat zijn modellen op autonome level 3 of 4. Dat wil zeggen dat de bestuurder in bepaalde situaties nodig is als de techniek het niet meer weet. De B2V-koptelefoon die het merk nu heeft gepresenteerd is nog geen onderdeel van de eerste generatie zelfrijdende auto’s van het merk.