Rempedaal bijna overbodig in nieuwe Nissan Leaf

Geen reacties

Nissan heeft de nieuwe Leaf onthuld! De tweede generatie van de elektrisch aangedreven Nissan heeft een bijzonder nieuwtje: een rijpedaal dat ook als rempedaal functioneert.

Hier is de nieuwe Nissan Leaf! Met een volledig nieuw ontwerp, een nieuwe elektromotor en een groter accupakket tilt Nissan de auto naar een hoger niveau. De uitgaande Leaf was leverbaar met een accu van maximaal 30 kWh, de nieuwe minimaal met 40 kWh. Dat betekent een grotere actieradius, van 378 kilometer volgens de NEDC-meetmethode. Het bereik in de praktijk zal zo’n 250 tot 300 kilometer zijn. In de loop van volgend jaar komt er een tweede uitvoering van de Leaf, met een groter accupakket en een krachtigere elektromotor.

Standaard heeft de motor in de nieuwe Leaf 110 kW (150 pk), met een koppel van 320 Nm. Opladen met een snellader kan in 40 minuten, de batterij wordt dan voor 80 procent geladen. Via een laadpaal duurt het 6 tot 12 uur, afhankelijk van de beschikbare power. De nieuwe Leaf kan ook elektriciteit terugleveren aan het net, als daar behoefte aan is. Op die manier kan de beschikbaarheid van groene stroom binnen het net optimaal gereguleerd worden.

Remmen met een rijpedaal?

Een bijzondere noviteit in de nieuwe Leaf is het e-pedal, een pedaal waarmee je versnelt, uitrolt, start en remt. Als je het pedaal geleidelijk los laat dan zal de auto geleidelijk remmen en als je abrupt je voet eraf haalt remt de auto krachtiger. Volgens Nissan heb je het rempedaal slechts in 20 procent van de situaties nodig om extra bij te remmen. Deze nieuwe manier van rijden vraagt om goed anticiperen van de bestuurder, maar de rijbeleving is volgens Nissan vloeiender en testpersonen raakten snel gewend aan de techniek. De Leaf kan ook semi-autonoom rijden, op de snelweg. Ook automatisch parkeren is een nieuwe optie.

De nieuwe Leaf is marginaal groter dan het uitgaande model, de ruimte voor passagiers en bagage zal dus nagenoeg gelijk zijn. Het dashboard is voorzien van een 7 inch aanraakscherm, waarop alle informatie over de elektrische aandrijflijn is af te lezen. Een navigatiesysteem en voorzieningen als smartphone-integratie via Android Auto en Apple Carplay zijn standaard.

De nieuwe Leaf is vanaf oktober te bestellen, dan worden ook de prijzen bekend gemaakt. De leveringen starten in januari 2018.