Nissan Navara scoort bedroevend in crashtest

Geen reacties

De tweede poging van de Nissan Navara om een hoge score te behalen in de EuroNCAP crashtest is op een teleurstelling uitgelopen. De pick-up scoorde slechts drie sterren en dat is anno 2008 gewoon slecht.

Eind februari zette EuroNCAP de Nissan Navara al tegen het blok, met een bedroevende één-ster-score als resultaat. Een fout in de software van de airbag werd schuldig bevonden aan de slechte uitslag. Hierdoor zouden de voorste airbags vertraagd uitvouwen.

De Japanners moesten aan de slag om de software te verbeteren. Door middel van een terugroepactie worden op dit moment alle huidige Navara’s geüpdate. Helaas is de auto nog steeds niet echt veilig te noemen. De airbags worden nu in ieder geval wel op tijd opgeblazen waardoor de bescherming van hoofd en nek veel beter is. Het risico op dodelijk letsel is kleiner geworden.

Verder heeft het EuroNCAP weinig goeds te melden over de inzittendenbescherming bij een frontale impact. Er komt hoge druk op de borst, de voetenruimte vervormt sterk en er komen allerlei dashboarddelen tegen de knieën en onderbenen aan. Een achterliggende stang sloeg zelfs een gat in het dashboard.

De zij-impact was een stuk beter, daar scoorde de Navara maximaal waardoor de schade bij de totale score beperkt bleef tot drie sterren. De kindveiligheid is met vier sterren in orde.