Veiligheid geen prioriteit bij pick-ups

Geen reacties

EuroNCAP heeft nu ook het pick-upsegment toegevoegd aan het testprogramma. Het veiligheidsinstituut is begonnen met de Nissan Navara, Isuzu D-Max/Rodeo en de Mitsubishi L200. Met schokkende resultaten.

De Nissan Navara krijgt bijvoorbeeld slechts één ster toegewezen, die ook nog eens is doorgestreept wegens verdere tekortkomingen. Nissan heeft inmiddels een terugroepactie aangekondigd om het airbagsysteem van de pick-up te verbeteren. De Isuzu D-Max/Rodeo deed het maar één ster beter dan de Nissan. Vooral op borsthoogte lopen bestuurders van de auto een onacceptabel hoog risico op levensbedreigend letsel.

Over de Mitsubishi L200 is EuroNCAP beter te spreken, met vier sterren voor de bescherming van volwassen inzittenden. Maar ook dit model scoort teleurstellend laag op het gebied van voetgangersveiligheid en bescherming van kinderen. Waar pick-ups vroeger vrijwel alleen voor commerciële doeleinden werden ingezet, neemt de populariteit van de carrosserievorm als gezinsauto de laatste jaren enorm toe. EuroNCAP roept de fabrikanten van pick-ups daarom op meer aandacht te besteden aan de veiligheid van de auto’s.