Euro NCAP toont gebreken aan

Geen reacties

De nieuwste serie botsproeven door EuroNCAP heeft weer een aantal gebreken aan het licht gebracht. Ook auto’s die reeds in productie zijn, en goed verkocht worden, blijken niet geheel vrij van mankementen te zijn.

Bij de populaire Nissan Note werd een probleem geconstateerd met één van de Isofix-bevestigingspunten. Bij de zijwaartse botsproef schoot deze los. Nissan heeft laten weten het defect inmiddels verholpen te hebben en reeds verkochte exemplaren terug te roepen voor herstelwerkzaamheden. De airbags van de Toyota RAV4 bleken niet correct te werken bij de frontale botsproef. Ook dit euvel is ondertussen opgelost, maar Toyota is niet van plan auto’s terug naar de garage te halen.

“Wij vinden dat klanten mogen verwachten dat hun auto wordt aangepast, wanneer dit soort onvolkomenheden worden ontdekt”, zegt Claes Tingvall, president van Euro NCAP. “Het is zorgwekkend dat we potentiële problemen ontdekken bij auto’s die reeds verkocht worden. Deze twee auto’s hebben vier sterren gekregen. Maar je zou meer mogen verwachten van nieuwe auto’s.”

De Toyota RAV4 stemt Euro NCAP wel tot tevredenheid op het gebied van voetgangersveiligheid. Na de Honda CR-V is het de tweede kleine SUV die hiervoor drie sterren heeft gekregen. Nog geen enkele grote terreinwagen heeft die score weten te halen. Ook de Land Rover Discovery III wist hier geen verandering in te brengen. De Discovery kwam zelfs niet verder dan één ster.