IDS Concept: zelfrijdende auto volgens Nissan

Geen reacties

Nissan laat zijn visie op de zelfrijdende auto zien met de IDS Concept. De bestuurder kan ook zelf het stuur ter hand nemen: autorijden moet nog wel leuk blijven.

De Nissan IDS Concept is de voorbode van de zelfrijdende auto die het merk in 2020 op de markt brengt. Het ontwerp is vooral gericht op een zo gunstig mogelijke stroomlijn en verklapt ook alvast een beetje hoe de volgende generatie van de elektrisch aangedreven Leaf eruit komt te zien.

De IDS Concept kopieert in de zelfrijdende modus de rijstijl van de bestuurder. Dat wil zeggen: de manier van remmen, optrekken en bochten nemen. Als de bestuurder overschakelt van zelf sturen naar de automatische modus, klapt het stuur in en verschijnt er een groot beeldscherm boven het dashboard. Alle stoelen draaien automatisch iets naar het midden, waardoor de passagiers goed zicht hebben op het scherm. Ook gaat er subtiele sfeerverlichting aan.

Nissan vindt dat rijden ook leuk moet blijven en daarom kan de bestuurder zelf de controle overnemen. Op de achtergrond blijven de elektronische beschermengelen actief. Als de bestuurder een fout maakt dan grijpt de auto alsnog in.

De IDS Concept heeft uiteraard een elektromotor, gekoppeld aan een 60 kWh batterij. Nissan geeft geen technische details vrij over de techniek.