Renault nu de baas bij Lada

Geen reacties

Door opnieuw aandelen te kopen van AvtoVaz – de producent van Lada – heeft het Renault-Nissan-concern het daar nu voor het zeggen. Er wacht een zware taak om het Russische merk weer winstgevend te maken. 

De autogroep Renault-Nissan heeft opnieuw aandelen aangekocht van de holding company van AvtoVaz. Daarmee heeft het z’n aandeel uitgebreid tot 50,1 procent en is de Frans-Japanse autofabrikant nu de baas van AvtoVaz. Dat heeft een woordvoerder van Renault-Nissan vrijdag bekendgemaakt. AvtoVaz bouwt onder meer de modellen van Lada. 

Al in 2008 verwierf Renault 25 procent van de AvtoVaz-aandelen. Het betaalde daar toen een miljard dollar voor. Nu telde de autofabrikant omgerekend circa 535 miljoen euro neer. Na een kleine plus vrijdag op de aandelenmarkt zakte het AvtoVaz-aandeel uiteindelijk iets. 

Waren economisch analisten aanvankelijk positief over de bijdrage die Renault aan Lada zou kunnen leveren, in het licht van de politieke spanningen in Oost-Oekraïne – en de sancties die de Verenigde Staten en Europa Rusland hebben opgelegd – ligt dat anders. Bovendien neemt de economische groei in Rusland af, waardoor de automarkt er dit jaar naar verwachting met zo’n 20 procent afneemt ten opzichte van een jaar eerder.

Toch is Lada er nog altijd het bestverkochte merk. Vorig jaar verkocht het merk ruim 450.000 auto’s in Rusland. Samen met de verkopen van Renault-modellen (210.000 stuks) nam het concern de tweede plaats in van de Russische autoverkopen over 2013. Het Franse merk introduceert er binnenkort cross-versies van de Lada Kalina en Largus (de Dacia Logan MCV met Lada-badge) plus cross-overs met designkenmerken van de X-Ray Concept. Of en wanneer deze auto’s naar Europa komen is nog niet bekendgemaakt.